Praktyki – Dietetyka

Organizacja praktyk na kierunku Dietetyka

specjalista
mgr Justyna Połoczańska-Czech

  +48 77 442 35 44 (w sieci UO 3544)
  justyna.poloczanska-czech@uni.opole.pl
  pokój: 101

Koordynator praktyk na kierunku Dietetyka

mgr Aneta Wierzba

Godziny przyjęć studentów:

poniedziałek
07:30 – 15:00

wtorek
07:30 – 15:00

środa
07:30 – 15:00

czwartek
07:30 – 15:00

piątek
07:30 – 15:00

HARMONOGRAM REALIZACJI PRAKTYK KIERUNKU DIETETYKA – ROK AKADEMICKI 2025/2026
I rok, studia I stopnia, semestr II, nabór 2025/2026  – Praktyki wstępne w szpitalu210h dydaktycznych
II rok, studia I stopnia, semestr III, nabór 2024/2025 – Praktyki w szpitalu dla dorosłych200h dydaktycznych
II rok, studia I stopnia, semestr IV, nabór 2024/2025 – Praktyki w poradni dietetycznej i/lub chorób metabolicznych210h dydaktycznych
III rok, studia I stopnia, semestr V, nabór 2023/2024 – Praktyki w szpitalu dla dorosłych200h dydaktycznych
III rok, studia I stopnia, semestr VI, nabór 2023/2024 – Praktyki w placówkach opieki społecznej80h dydaktycznych
III rok, studia I stopnia, semestr VI, nabór 2023/2024 – Praktyki z technologii potraw60h dydaktycznych
I rok, studia II stopnia, semestr I, nabór 2025/2026 – Praktyki w szpitalu140h dydaktycznych
I rok, studia II stopnia, semestr II, nabór 2025/2025 – Praktyka technologiczna (catering dietetyczny, zakłady żywienia zbiorowego)100h dydaktycznych
I rok, studia II stopnia, semestr II, nabór 2025/2026 – Praktyki w placówkach z nadzorem sanitarno-epidemiologicznym lub w stacjach SANEPID60h dydaktycznych
II rok, studia II stopnia, semestr III, nabór 2024/2025 – Praktyka technologiczna (catering dietetyczny, zakłady żywienia zbiorowego)80h dydaktycznych
II rok, studia II stopnia, semestr III, nabór 2024/2025 – Praktyki w placówkach z nadzorem sanitarno-epidemiologicznym lub w stacjach SANEPID60h dydaktycznych

Uwaga! Przed rozpoczęciem praktyk należy złożyć następujące dokumenty:

  1. Aktualne zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do podjęcia/kontynuowania studiów na kierunku Dietetyka, które to zaświadczenie nie zawiera informacji o jakichkolwiek przeciwskazaniach do podjęcia lub kontynuowania studiów na kierunku Dietetyka;
  2. Aktualne orzeczenie od lekarza medycyny pracy do celów sanitarno-epidemiologicznych lub aktualną książeczką do celów sanitarno-epidemiologicznych dla studentów kierunku Dietetyka lub inny równorzędny dokument potwierdzający brak przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby;
  3. Badanie bakteriologiczne kału na nosicielstwo z wynikiem ujemnym;
  4. Aktualne ubezpieczenie od Odpowiedzialności Cywilnej (OC) i Następstw Nieszczęśliwych Wypadków (NNW) dla kierunków medycznych uwzględniających specyfikę kierunków medycznych, w szczególności – rozszerzone o ekspozycję na zakażenie wirusem HIV, żółtaczką typu B i C, co najmniej na okres trwania praktyk;
  5. Dokument o niekaralności wydany przez Krajowy Rejestr Karny, załącznik 1 lub 2 do zarządzenia nr 28/2024 Rektora (kopie obydwu dokumentów powinny znajdować się w aktach osobowych studenta)


WAŻNE!
 Na prośbę placówki lub uczelni należy niezwłocznie udostępnić do wglądu wyżej wymienione oraz inne, wymagane przez placówkę i uczelnię dokumenty. Uczelnia może zweryfikować dokumenty, a brak wymaganych dokumentów może skutkować niedopuszczeniem do praktyki lub jej przerwaniem. Podanie nieprawdziwych informacji może skutkować odpowiedzialnością dyscyplinarną, a także odpowiedzialnością cywilną wynikającą z ewentualnych szkód powstałych w związku z uczestnictwem w praktykach bez wymaganej dokumentacji.

Instrukcja praktyk zawodowych na kierunku Dietetyka (PDF)

Regulamin organizacji praktyk w Uniwersytecie Opolskim

PLIKI DO POBRANIA:

Przejdź do treści