Zainteresowania badawcze i aktualne badania:
- Posty okresowe i ich wpływ na skład ciała oraz rozwój zaburzeń odżywiania u osób starszych.
- Probiotyki i ich zastosowanie w poprawie stanu zdrowia.
- Diagnostyka bólu nocyplastycznego.
- Adaptogeny i substancje ergogeniczne w sporcie oraz rekreacji.
Z zamiłowania trener fitness, motocyklista i żeglarz.
Autor i współautor 36 artykułów naukowych, obejmujący publikacje z zakresu fizjologii wysiłku, treningu, biochemii, suplementacji oraz badań nad postami okresowymi o sumarycznym wskaźniku IF wynoszącym ponad 70 oraz ponad 2100 punktów MNiSW (H-index wg WoS - 9; Cytowania wg WoS - 219) (Domaszewski, Przemyslaw - Web of Science Researcher Profile)
Uczestnik kilkudziesięciu kursów z zakresu fitness, treningu siłowego, przygotowania motorycznego w sporcie, metody Pilatesa.
Ukończone studia podyplomowe: Podyplomowe Studia Wiedzy o Unii Europejskiej oraz Podyplomowe Studia z Psychodietetyki.
Dr Przemysław Konrad Domaszewski uzyskał stopień doktora nauk o kulturze fizycznej w 2017 roku na Akademii Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach. Jego rozprawa doktorska pt. Ocena wybranych wskaźników biochemicznych we krwi mężczyzn uprawiających „CrossFit” w warunkach wspomagania suplementami roślinnymi otrzymała wyróżnienie za wysokie walory naukowe. Obecnie pełni funkcję Zastępcy Dyrektora Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego oraz prowadzi działalność naukową i dydaktyczną na Wydziale Nauk o Zdrowiu tej uczelni.
Członkostwo w towarzystwach naukowych i działalność recenzencka:
- Członek Polskiego Towarzystwa Biochemicznego (Oddział we Wrocławiu).
- Członek The Federation of European Biochemical Societies (FEBS).
- Recenzent w renomowanych czasopismach naukowych z zakresu fizjologii, biochemii, suplementacji i żywienia
- Założyciel i opiekun Studenckiego Koła Naukowego „Dietetyk Pro” przy Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego.
Współpraca naukowa:
- Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach,
- Uniwersytet Medyczny w Poznaniu,
- Politechnika Opolska.
- University of Florida (USA),
- University of Presov (Słowacja),
- Universita J. E. Purkyne v Usti nad Labem (Czechy),
- Universidad de Zaragoza (Hiszpania).
Prowadzone zajęcia: Nutraceutyki w diecie; Techniki edytorskie w pracach naukowych; Metodologia badań żywieniowych; Żywienie w sporcie; Suplementy diety i środki specjalnego przeznaczenia; Biometria; Wsparcie żywieniowe a aktywności fizycznej
Uniwersytet Opolski
ul. Kopernika 11a
45-040 Opole
Rektorat
tel.: 77 541 59 03
Biuro Kanclerza
tel.: 77 541 60 70
NIP: 754-000-71-79
Regon: 000001382