Jako doradca żywieniowy udziela porad w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu (https://instytutpsychodietetyki.pl). Specjalizuje się w doradztwie żywieniowym w chorobach przewlekłych, chorobach autoimmunizacyjnych (np. Hashimoto, AZS), bezpiecznym i trwałym odchudzaniu, pomocy we wdrażaniu zmian w stylu życia w duchu psychodietetycznym, uwzględnianiem w terapii czynników stresogennych i uczeniu umiejętności radzenia sobie ze stresem.
Utrzymuje współpracę z licznymi instytucjami zajmującymi się zdrowym odżywianiem i zdrowym trybem życia, m.in. fundacja „Art of Living”, Centrum Promocji Zdrowia w Tarasce (kolonie uczące technik radzenia sobie ze stresem dla dzieci i młodzieży), Juice Plus Company (ekstrakty warzyw i owoców.
Prowadzi autorski program wspierający wdrażanie zdrowych nawyków pt "Zadbaj o siebie odNOWA".
Mówi o sobie: „Specjalizuję się w ogólnosystemowym podejściu do pacjenta. Zdrowie jest pojęciem szerokim i wykracza poza samo prawidłowe odżywianie. W ostatnich dekadach czynniki środowiskowe i psychologiczne grają coraz większą rolę i muszą być uwzględnione w czasie dietoterapii. Zdrowy styl życia (odżywianie, ruch, odpoczynek), wręcz powinien być łatwy i przyjemny do prowadzenia, dawać lekkość, dobrą koncentrację, energię i dobre samopoczucie na co dzień. Zmiany dobrze jest wprowadzać małymi krokami, ale konsekwentnie i na całe życie.”
POZA PRACĄ
Uwielbia warzywa! Wędruje po górach, wspina się po skałach, czasem biega, pływa kajakiem, nurkuje, jeździ na wycieczki rowerowe, uwielbia narty zjazdowe i biegowe, kiedyś dużo tańczyła flamenco i tango, występowała nawet kilkakrotnie w teatrze. A w międzyczasie praktykuje sztukę oddechu i relaksacji.
Często występuje na konferencjach naukowych, prowadzi szkolenia specjalistyczne dla profesjonalistów (przyszłych i aktualnych dietetyków, lekarzy i psychologów), a także warsztaty i wykłady popularnonaukowe dotyczące prawidłowego odżywiania, odchudzania i prozdrowotnego stylu życia.
Jest współautorem wielu publikacji naukowych:
1. Lepsy Ewelina, Żurek Grzegorz, Żurek Alina, Golachowska Magdalena, Delaunay Gerda. Evaluation of dietary patterns among men and women over 80 years of age living in a rural area of south-west Poland, Medical Science Pulse 2018; 12 (4): 22-27, DOI: 10.5604/01.3001.0012.7979, https://medicalsciencepulse.com/resources/html/article/details?id=183710
2. Żurek G, Lepsy E, Żurek A, Radajewska A, Ptaszkowski K, Golachowska M, The relationship between the level of physical activity, independence in daily activities, and life quality and satisfaction in women over 80 living in rural areas – a pilot study. Rocz Panstw Zakl Hig 2020;71 doi 10.32394/rpzh.2020.0112
3. Golachowski A, Drożdż W, Golachowska M, Kapelko-Żeberska M, Raszewski B. Production and Properties of Starch Citrates-Current Research. Foods. 2020 Sep 18;9(9):1311. doi: 10.3390/foods9091311 (IF 4,092 /2020r)
4. Mroczek A, Dobrowolska I, Golachowska M Body composition and health behaviors among older women attending regular fitness classes: a pilot study. Medical Science Pulse 2021; 15(1)41:9 DOI: 10.5604/01.3001.0014.8294
5. Szwamel K, Kaczorowska A, Lepsy E, Mroczek A, Golachowska M, Mazur E, Panczyk M. Predictors of the Occupational Burnout of Healthcare Workers in Poland during the COVID-19 Pandemic: A Cross-Sectional Study. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2022; 19(6):3634. https://doi.org/10.3390/ijerph19063634 (IF 3,39 /2020r)
6. Mroczek A, Golachowska M, Kaczorowska T. Anthropometry and body composition of young soccer players. Medical Science Pulse 2022; 16(2):1-9, DOI: 10.5604/01.3001.0015.9298
Jest członkiem Polskich Towarzystw: Psychodietetyki, Dietetyki, Medycyny Stylu Życia, Technologów Żywności i Stowarzyszeń: Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Chorych na Hashimoto.
Koordynowała projekt naukowy, finansowany przez Wydział Lekarski, UO pt. "Wpływ probiotyków na wybrane parametry biochemiczne krwi, stan skóry i poziom jakości życia u kobiet z przewlekłym zapaleniem tarczycy typu Hashimoto (2022-2024).
Przetłumaczyła na język polski książki popularno-naukowe dotyczące wpływu flory jelitowej na zdrowie człowieka oraz leczenia żywieniowego u dzieci:
Studiowała biochemię na Uniwersytecie Wrocławskim, którą ukończyła z tytułem magisterskim i specjalizacją "biochemia medyczna".
Tytuł doktora nauk medycznych zdobyła w Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Groningen w Holandii, badając genetyczne podłoże zaburzeń w strukturze komórek nabłonka jelitowego u noworodków (Microvillus Inclusion Disease).
Tytuł doradcy żywieniowego i prawo wykonywania zawodu zdobyła po 1,5r studiach podyplomowych „Żywienie człowieka zdrowego i chorego” na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Dodatkowe specjalizacje i dyplomy magisterskie z dietetyki klinicznej i Psychodietetyki z obesitologią ukończyła na Uczelni Społeczno-Medycznej w Warszawie.
Obecnie pracuje jako adiunkt na kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego gdzie wykłada takie przedmioty jak: podstawy biochemii, dietetyka i poradnictwo, dietoterapia chorób, fizjologia układu pokarmowego, żywienie róznych grup ludności, żywienie w różnych stanach fizjologicznych, żywienie w sporcie, komunikacja z pacjentem, psychodietetyka.
Jest koordynatorem programu Erasmus dla studentów i pracowników na kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu, UO.
Jest redaktorem pomocniczym tematycznym w czasopiśmie naukowym "Medical Science Pulse", w dziedzinie dietetyki.
Uniwersytet Opolski
ul. Kopernika 11a
45-040 Opole
Rektorat
tel.: 77 541 59 03
Biuro Kanclerza
tel.: 77 541 60 70
NIP: 754-000-71-79
Regon: 000001382