„Opolskie Spotkania Medyczne” na UO. Klikasz i jesteś na wykładzie!

Niezwykłą serię wykładów popularnonaukowych adresowanych do wszystkich zainteresowanych swoim zdrowiem przygotowali naukowcy z Wydziału Lekarskiego i Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego. Klikasz i jesteś na wykładzie!

Temat najbliższego spotkania –  18 maja 2022 r. (godz. 18:00 – 19:30) – to „Zdrowe odżywianie się jest trudne i kłopotliwe – ale czy naprawdę? Łamiemy mity” – dr n. med. Magdalena Golachowska, Instytut Nauk o Zdrowiu UO Link do spotkania jest TUTAJ  i będzie aktywny na krótko przed rozpoczęciem wydarzenia.

Przypomnijmy; w każdą trzecią środę miesiąca, począwszy od października aż do lipca, o godz. 18:00 wystarczy kliknąć w link, który będzie aktywny na krótko przed wydarzeniem i dostępny na naszej stronie internetowej, by usłyszeć wiele ciekawych i ważnych dla naszego zdrowia informacji. Szybko, bezpiecznie i od najlepszych fachowców! Bez logowania się, zakładania kont czy podawania jakichkolwiek danych o sobie.

Z inicjatywą zorganizowania cyklu wyszedł dr hab. n. med. Dariusz Soszyński, prof. UO, kierownik Zakładu Fizjologii Wydziału Lekarskiego. – Jesteśmy przekonani, że organizowanie wykładów popularnonaukowych dla społeczeństwa, które starzeje się, ale jednocześnie dostrzega atuty tzw. zdrowego stylu życia może być świetną platformą edukacyjną – zauważa prof. Soszyński. – To niepowtarzalna okazja do popularyzacji wiedzy medycznej, do konfrontacji z wyobrażeniami i stereotypami, wreszcie do obalenia wielu mitów medycznych, chociażby tych związanych ze szczepionkami przeciw Covid-19.

Kolejnym celem medycznych spotkań jest zapoznanie słuchaczy z profesjonalnymi poradami i zaleceniami, które – poparte badaniami naukowymi – mogą istotnie poprawić jakość ich życia.

Każde ze spotkań potrwa około godziny, z czego 30-40 minut zajmie wykład, reszta czasu zostanie przeznaczona na odpowiedzi wykładowcy na ewentualne pytania zadane w komentarzach; ze względów technicznych nie będzie możliwa dyskusja na żywo.

Wydarzenia mają charakter prezentacji wygłaszanej przez wykładowcę live, zostaną jednak nagrane i umieszczone na platformie Youtube lub Facebook na koncie naszej uczelni, będzie więc można w każdej chwili je odtworzyć.

Zapraszamy do udziału!


.
dr n med. Magdalena Golachowska –
Wykładowca akademicki, naukowiec, doradca żywieniowy, specjalista psychodietetyki, tłumacz.

Ukończyła Uniwersytet Wrocławski w specjalności biochemia medyczna. Tytuł doktora nauk medycznych zdobyła w Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Groningen w Holandii, badając genetyczne podłoże zaburzeń w strukturze komórek nabłonka jelitowego u noworodków (Microvillus Inclusion Disease).

Obecnie pracuje jako adiunkt na kierunku dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego oraz na kierunku psychodietetyka na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu, gdzie wykłada takie przedmioty, jak: biochemia żywności, dietetyka i poradnictwo, dietoterapia chorób, fizjologia układu pokarmowego, komunikacja z pacjentem, psychodietetyka. Jako doradca żywieniowy udziela porad w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu (https://instytutpsychodietetyki.pl).

Często występuje na konferencjach naukowych, prowadzi szkolenia specjalistyczne dla profesjonalistów (przyszłych i aktualnych dietetyków, lekarzy i psychologów), a także warsztaty i wykłady popularnonaukowe dotyczące prawidłowego odżywiania, odchudzania i prozdrowotnego stylu życia.

Specjalizuje się w doradztwie żywieniowym w chorobach przewlekłych, chorobach autoimmunizacyjnych (np.  Hashimoto, AZS), bezpiecznym i trwałym odchudzaniu, pomocy we wdrażaniu zmian w stylu życia w duchu psychodietetycznym, uwzględnianiem w terapii czynników stresogennych i uczeniu umiejętności radzenia sobie ze stresem.

Jest współautorem wielu publikacji naukowych; jest redaktorem pomocniczym działu dietetyka w czasopiśmie naukowym „Medical Science Pulse”. Jest członkiem Polskich Towarzystw: Psychodietetyki, Dietetyki, Medycyny Stylu Życia, Technologów Żywności i Stowarzyszeń: Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Chorych na Hashimoto.

Przetłumaczyła na język polski książki popularno-naukowe dotyczące wpływu flory jelitowej na zdrowie człowieka oraz leczenia żywieniowego u dzieci:

  • dr Justin i Erica Sonnenburg: Zdrowie zaczyna się w brzuchu, Galaktyka 2015
  • dr Martin Blaser: Utracone mikroby. Brakujące ogniwo zdrowia i gorzka prawda o nadużywaniu antybiotyków, Galaktyka 2016
  • lek med. Michelle Perro, V. Adams: Dlaczego nasze dzieci chorują. Jak żywność przetworzona przyczynia się do epidemii chorób przewlekłych i co rodzice (oraz lekarze) mogą z tym zrobić?, Galaktyka 2018
    .

Utrzymuje współpracę z licznymi instytucjami zajmującymi się zdrowym odżywianiem i zdrowym trybem życia, m.in. Klinika Termografii we Wrocławiu, organizacja „Kobiety na medal – bieganie dla kobiet”, fundacja „Art of Living”, Centrum Promocji Zdrowia w Tarasce (kolonie uczące technik radzenia sobie ze  stresem dla dzieci i młodzieży), firma „WorkMed” (warsztaty zdrowotne dla pracowników), Juice Plus Company, fundacja „Dobra Dusza”, program „Miasto w formie”.

POZA PRACĄ

Uwielbia marchewki! Wędruje po górach, wspina się po skałach, czasem biega, pływa kajakiem, nurkuje, jeździ na wycieczki rowerowe, uwielbia narty zjazdowe i biegowe, kiedyś dużo tańczyła flamenco i tango, występowała nawet kilkakrotnie w teatrze. A w międzyczasie praktykuje sztukę oddechu i relaksacji.

Mówi o sobie: „Specjalizuję się w ogólnosystemowym podejściu do pacjenta. Zdrowie jest pojęciem szerokim i często wykracza poza samo prawidłowe odżywianie. W ostatnich dekadach czynniki środowiskowe i psychologiczne grają coraz większą rolę i muszą być uwzględnione w czasie terapii. Zdrowy styl życia (odżywianie, ruch, odpoczynek), wręcz powinien być łatwy i przyjemny do prowadzenia, dawać lekkość, dobrą koncentrację, energię i dobre samopoczucie na co dzień! Zmiany dobrze jest wprowadzać małymi krokami, ale konsekwentnie i na całe życie.”


.
Tematy wszystkich wykładów pierwszej edycji „Opolskich Spotkań medycznych”:

  • 20 października 2021 r. – „Droga do zdrowego, długiego życia prowadzi przez nerki” – prof. dr hab. n. med. Marian Klinger, INM UO, Klinika Chorób Wewnętrznych i Nefrologii. Wykład można odtworzyć TUTAJ
  • 17 listopada 2021 r. – „Przeszłość, teraźniejszość i perspektywy chirurgii kręgosłupa” – dr hab. n. med. Dariusz Łątka, prof. UO, INM UO Klinika Neurochirurgii. Wykład można odtworzyć TUTAJ
  • 15 grudnia 2021 r. – „Wirus czy szczepionka” – dr Danuta Witkowska, Instytut Nauk o Zdrowiu UO i dr Agnieszka Rombel-Bryzek, Wydział Lekarski TUTAJ
  • 19 stycznia 2022 r. – „Zdrowy styl życia w czasach pandemii” – dr n. med. Lucyna Sochacka, Instytut Nauk o Zdrowiu UO TUTAJ
  • 16 lutego 2022 r. – „Ból dolnego odcinka kręgosłupa” – medyczna epidemia naszych czasów” – dr hab. n. med. Grzegorz Miękisiak, prof. UO, INM UO, Klinika Neurochirurgii TUTAJ
  • 16 marca 2022 r. – „Postępowanie terapeutyczne z dzieckiem przedwcześnie urodzonym” – dr n. med. Magdalena Warzecha, Instytut Nauk o Zdrowiu UO TUTAJ
  • 20 kwietnia 2022 r. – „W kamiennym kręgu – słów kilka o kamicy nerek – przyczyny, metody leczenia i zapobieganie” – dr n. med. Tomasz Porażko, INM UO, Klinika Chorób Wewnętrznych i Nefrologii TUTAJ
  • 18 maja 2022 r. – „Zdrowie odżywianie się jest trudne i kłopotliwe – ale czy naprawdę? Łamiemy mity” – dr n. med. Magdalena Golachowska, Instytut Nauk o Zdrowiu UO TUTAJ
  • 15 czerwca 2022 r. – „Zaburzenia psychosomatyczne jako związek duszy i ciała” – dr n. med. Adam Pawlak, INM UO, Zakład medycyny Rodzinnej i Zdrowia Publicznego  TUTAJ
    .

Informacja ze strony głównej Uniwersytetu Opolskiego

Udostępnij post

Skip to content