.
Serdecznie zapraszamy na bezpłatne szkolenie stacjonarne dla dietetyków i studentów dietetyki zatytułowane: “Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych w praktyce dietetyka” organizowane przez ekspertów z Akademii EUROIMMUN.
- Termin: 21 kwietnia 2023 (piątek), godz. 09:45-14:45
- Miejsce: Aula A2, Wydział Nauk o Zdrowiu UO przy ul. Katowicka 68a, 45-060 Opole
Obowiązują zapisy – formularz zgłoszeniowy
Wydarzenie na FB: https://fb.me/e/2rfr0wjbR
PROGRAM KURSU:
1) Wprowadzenie (10 minut)
- Definicje i podział nadwrażliwości pokarmowych
- Alergie a nietolerancje pokarmowe
2) Nadwrażliwości pokarmowe immunoniezależne (nietolerancje pokarmowe) (75 minut)
- Nietolerancja laktozy:
- Definicja, postaci kliniczne i objawy nietolerancji laktozy
- Diagnostyka nietolerancji laktozy
- Dieta bezlaktozowa
- Nietolerancja fruktozy:
- Źródła fruktozy w diecie i jej metabolizm
- Postaci kliniczne nietolerancji fruktozy
- Diagnostyka nietolerancji fruktozy
- Objawy i leczenie żywieniowe fruktozemii
- Objawy zespołu złego wchłaniania i zalecenia dietetyczne
Przerwa na lunch (30 minut)
3) Celiakia – najczęściej zadawane pytania (75 minut)
- Definicja, postaci kliniczne i objawy celiakii
- Kryteria diagnostyczne celiakii
- Diagnostyka serologiczna i genetyczna celiakii
- Algorytm postępowania diagnostycznego
- Leczenie celiakii i monitorowanie diety bezglutenowej
- Inne choroby glutenozależne
4) Nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne – nowy trend w diagnostyce medycznej (75 minut)
- Przyczyny powstawania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Objawy i diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Leczenie żywieniowe nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Kontrowersje dotyczące badania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Efekty indywidualizacji żywienia w wybranych chorobach przewlekłych
5) Podsumowanie i wręczenie certyfikatów (20 minut)