Kurs stacjonarny dla studentów dietetyki

.
Serdecznie zapraszamy na bezpłatne szkolenie stacjonarne dla dietetyków i studentów dietetyki zatytułowane: „Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych w praktyce dietetyka” organizowane przez ekspertów z Akademii EUROIMMUN.

  • Termin: 21 kwietnia 2023 (piątek), godz. 09:45-14:45
  • Miejsce: Aula A2, Wydział Nauk o Zdrowiu UO przy ul. Katowicka 68a, 45-060 Opole
    .

Obowiązują zapisy – formularz zgłoszeniowy

Wydarzenie na FB: https://fb.me/e/2rfr0wjbR


PROGRAM KURSU:

1) Wprowadzenie (10 minut)

  • Definicje i podział nadwrażliwości pokarmowych
  • Alergie a nietolerancje pokarmowe
    .

2) Nadwrażliwości pokarmowe immunoniezależne (nietolerancje pokarmowe) (75 minut)

  • Nietolerancja laktozy:
    • Definicja, postaci kliniczne i objawy nietolerancji laktozy
    • Diagnostyka nietolerancji laktozy
    • Dieta bezlaktozowa
  • Nietolerancja fruktozy:
    • Źródła fruktozy w diecie i jej metabolizm
    • Postaci kliniczne nietolerancji fruktozy
    • Diagnostyka nietolerancji fruktozy
    • Objawy i leczenie żywieniowe fruktozemii
    • Objawy zespołu złego wchłaniania i zalecenia dietetyczne
      .

Przerwa na lunch (30 minut)

3) Celiakia – najczęściej zadawane pytania (75 minut)

  • Definicja, postaci kliniczne i objawy celiakii
  • Kryteria diagnostyczne celiakii
  • Diagnostyka serologiczna i genetyczna celiakii
  • Algorytm postępowania diagnostycznego
  • Leczenie celiakii i monitorowanie diety bezglutenowej
  • Inne choroby glutenozależne
    .

4) Nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne – nowy trend w diagnostyce medycznej (75 minut)

  • Przyczyny powstawania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
  • Objawy i diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
  • Leczenie żywieniowe nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
  • Kontrowersje dotyczące badania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
  • Efekty indywidualizacji żywienia w wybranych chorobach przewlekłych
    .

5) Podsumowanie i wręczenie certyfikatów (20 minut)

Udostępnij post

Skip to content